Projectupdate
Na bijna vier jaar afsluiting
Weg tussen Uitdam en Durgerdam weer open
In de dijkversterkings-werkzaamheden aan de Uitdammerdijk is vóór de kerst een belangrijke stap gezet. Er is nu weer doorgaand verkeer mogelijk tussen Uitdam en Durgerdam. Dit tot grote opluchting van de omwonenden die, soms met gemengde gevoelens, vier jaar hebben moeten omrijden. Omgevingsmanager Huub Schipper en realisatiemanager Clemens Huisman blikken terug op een intensieve periode.
Hoewel we er als Alliantie Markermeerdijken alles aan doen om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, ontkomen we soms niet aan vervelende ingrepen. Om de Uitdammerdijk te versterken en veilig te maken, was het bijvoorbeeld onvermijdelijk dat de dijkweg ter hoogte van het Kinselmeer helemaal werd afgesloten. “Door het water aan weerskanten is het op die plek helaas niet mogelijk om een tijdelijke weg aan te leggen”, legt Clemens uit. “Dat betekende dat tijdens onze werkzaamheden zo’n dertienhonderd meter weg niet kon worden gebruikt.” Voor de omwonenden was dat behoorlijk ingrijpend, weet Huub. “Gemiddeld moesten mensen acht kilometer omrijden”, vertelt hij. “Fietsers konden binnendoor over de Poppendammergouw, maar automobilisten moesten over de drukke N247, die ’s ochtends in de richting Amsterdam vaak vast staat. Daardoor waren ze langer onderweg om bijvoorbeeld op hun werk te komen.”
Extra jaar
Volgens de planning zou deze situatie drie jaar duren. “Helaas moesten we omwonenden in december 2022 vertellen dat daar nog een jaar bij zou komen”, vertelt Huub. “Het inklinken van het zand, de ondergrond die nodig is voor de stabiliteit van de dijk, verliep namelijk minder voorspoedig dan verwacht. Dat heeft te maken met de complexe ondergrond in dit gebied, het veen en de slappe klei. Waar het om veiligheid gaat, kunnen we uiteraard geen enkel risico nemen. Er was dus een goede reden voor het uitstel, maar dit was een enorm moeilijke boodschap om te brengen. Omwonenden waren er op zijn zachtst gezegd niet blij mee. En dat snapten we natuurlijk helemaal.”
Huub:
“Dat uitstel was een enorm moeilijke boodschap om te brengen”
Nood- en hulpdiensten
Wat naast dit ongemak veel impact op omwonenden heeft gehad, was een gevoel van onveiligheid, doordat hun woningen door de afsluiting niet (goed) bereikbaar waren voor nood- en hulpdiensten. “Die komen in dit gebied óf vanuit Waterland óf vanuit Amsterdam, afhankelijk van de capaciteit”, zegt Huub. “We hadden dus te maken met twee regio’s waarmee we alles moesten afstemmen, met zowel de brandweer, politie én ambulance. Dat was een hele uitdaging. In het begin is het daarom wel eens fout gegaan, maar gelukkig heeft dat geen ernstige gevolgen gehad. We hebben er veel moeite in gestoken om dit goed voor elkaar te krijgen en zeker de afgelopen twee jaar stond alles goed op de rit.”
Nog één keer dicht
Op de dijk die moest worden versterkt, liep een fietspad en parallel langs de dijk liep de weg. Omdat de dijk na de zettingsperiode (het inklinken van het zand) opnieuw zou worden opgebouwd, was het nodig om de oude weg op te breken. Om ervoor te zorgen dat omwonenden wel van en naar hun woning konden, en om bouwverkeer te faciliteren, werd een tijdelijke weg aangelegd. “In principe doen we dat op dezelfde manier als met een permanente weg”, vertelt Clemens. “Alleen laten we de ondergrond minder lang inklinken, dat gaat dus sneller. Hij hoeft er tenslotte geen 50 jaar te liggen.” Het weggedeelte bij het Kinselmeer is inmiddels meteen als permanente weg aangelegd. Het mag duidelijk zijn dat omwonenden reikhalzend hebben uitgekeken naar het moment dat deze nieuwe weg open ging en de doorgaande route is hersteld. “Toch gaat hij begin volgend jaar nog één keer dicht, voor ongeveer een week. “We gaan dan het fietspad bovenop de dijk afmaken”, vertelt Clemens. “Dat moet met een kraan en die moet op de weg staan. En het kan zijn dat we nog een laatste laag asfalt op de weg moeten aanbrengen. Het weer van de afgelopen weken werkte namelijk niet erg mee.”
Clemens:
“Als volgend jaar alles echt is afgerond, komen we niet meer terug”
Gemengde gevoelens
Huub en Clemens kunnen zich goed voorstellen dat sommige omwonenden gemengde gevoelens hebben gehad over de dijkversterking op deze plek. “De meeste mensen waren zich bewust van de noodzaak, maar hadden wel moeite met de overlast”, weet Huub. “En daar kan ik me ook zeker iets bij voorstellen.” “Ik ook”, reageert Clemens. “Als het over mijn eigen achtertuin zou gaan, dan zou ik zeggen: ‘Ik ben blij met het eindresultaat van de dijk, maar die overlast had niet gehoeven.’ Maar ik weet zeker dat de meeste mensen die straks op die mooie dijkplaats staan met het water aan beide kanten, vinden dat we mooi werk hebben geleverd.” “Nou inderdaad”, beaamt Huub. “Ik ben enorm trots op wat Clemens en zijn mannen hebben gepresteerd. Als je het zo van bovenaf ziet op de dronevideo, dan is het enorm indrukwekkend!”