Archeologisch minimuseum De Waterwolf is open!

Op 16 juni, een prachtige zwoele zomeravond, is archeologisch minimuseum De Waterwolf officieel geopend. Eindelijk zijn dan de acheologische schatten te bewonderen die tijdens de dijkversterking gevonden worden. De naam Waterwolf verwijst naar ‘de monsterlijke zee’ die eeuw na eeuw het laaggelegen Nederland heeft bedreigd en land heeft opgeslokt. Het museum staat op het erf bij Bezoekerscentrum De Breek in Etersheim en is een initiatief van de Alliantie Markermeerdijken. Samen met de Stichting Etersheimerbraak, Gemeente Edam-Volendam en de provincie Noord-Holland is Noord-Holland een bijzonder museum rijker.

Augmented Reality De afgelopen jaren is tijdens werkzaamheden aan de historische Markermeerdijk al veel gevonden: van vingerhoedjes tot een complete boot. Het kleinste museum van Noord-Holland herbergt naast unieke vondsten ook digitale hoogstandjes zoals het gebruik van Augmented Reality. Dit is een techniek waarbij je in beeld kunt brengen hoe oude voorwerpen vroeger zijn gebruikt. Deze AR archeologische vitrines (ARAV) zijn speciaal ontwikkeld voor het minimuseum. Kijk hier hoe dat er uit ziet of kom langs in het museum en bekijk het zelf!

Viruele boor & vergaderen op NAP-niveau Ook kun je zelf de historie van Etersheim ontdekken, door met een virtuele boor de bodem te verkennen. Er zijn ook vitrines waar je meer kunt zien dan er op het eerste gezicht lijkt te zijn. De verdieping van het museum is te huur voor bijeenkomsten. Je zit er op exact NAP-niveau met een uniek uitzicht op polder en dijk. In de omgeving van de minimuseum is nog meer interessants te zien. Expeditie Etersheim, een audiotour van drie kilometer, voert je langs onder meer de Brekermolen, het schooltje van Dik Trom, de locatie van het verdronken dorp en het laagste punt van Noord-Holland. Kom langs! Het museum is vanaf nu open voor publiek en geheel gratis toegankelijk. Je kunt op zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 uur een kijkje komen nemen. Van 15 april tot 1 oktober ook op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Adres: Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen.