DE KAPITEIN VAN HET MARKERMEER
Indringers op het bouwterrein!
Het bouwterrein van het werk aan de dijk is verboden voor onbevoegden. Toch zie ik vanaf het water best vaak mensen rondlopen achter de afzetting die daar niks te zoeken hebben. Wie het zijn weet ik natuurlijk niet, maar ze hebben geen oranje veiligheidshesje aan, dus ze zijn er niet aan het werk. Ik besloot het eens te vragen aan Huub Groenenberg, adviseur veiligheid van de Alliantie.
Hee Huub, klopt het dat ik regelmatig mensen op het bouwterrein zie die daar niet horen?
“Ja, dat klopt. Dat gebeurt vrijwel dagelijks. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal op en achter de dijk gebeurt. Op zich is dat leuk, maar de aannemer is verantwoordelijk voor wat er op het bouwterrein gebeurt. Wandelaars en loslopende honden die zomaar opduiken kunnen leiden tot schrikreacties bij de bestuurders van de machines op het werk.”
Daar kan ik me iets bij voorstellen. Dat verwacht je natuurlijk niet.
“Tijdens onze Bewust Veiligdag, op 27 maart, gaven medewerkers aan dat zij zich hier echt zorgen over maken: ze zijn bang om een keer iemand aan te rijden. Het is eigenlijk een wonder dat dat tot nu toe nog niet is gebeurd.”
Maar het bouwterrein is toch afgesloten?
“Dat is zo. Maar als je altijd je hond op de dijk uitlaat, of je zwemt iedere morgen op een vaste plek, dan kan de verleiding groot zijn om maar even over het schapengaas te stappen. De omheining is relatief laag.”
Zijn het vooral mensen uit de omgeving die op het bouwterrein komen?
“Er zijn ook toeristen of dagjesmensen die een GPS-route volgen en niet weten hoe ze de afzetting kunnen omzeilen zonder te verdwalen. Die houden, ondanks de verkeersborden en omleidingsroutes, dan maar vast aan de route die Google aangeeft.”
Ik heb ook wel eens gezien dat mensen vanaf de waterkant het bouwterrein op gaan. Zwemmend, of met een bootje.
“Zeker nu het stadsstrand bij Hoorn open is, gebeurt dat inderdaad. Het strand grenst aan terrein waar nog gewerkt wordt. Op andere plekken van de dijkversterking zijn we zand aan het opspuiten. Dat kan drijfzand zijn, dus dat is heel gevaarlijk. Vanaf de walkant waarschuwen we daarvoor, maar als je van het water komt, zie je die borden niet. Ook kunnen er nog stenen onder water liggen waar je ze niet verwacht.”
Huub:
“Wandelaars en loslopende honden die zomaar opduiken kunnen leiden tot schrikreacties bij de bestuurders.”
Huub op bezoekersplek bij De Weel
En hoe zit dat bij het natuurzwembad in Warder?
“Daar mag je, ondanks de werkzaamheden, nog wel zwemmen. Binnen de ballenlijnen is dat veilig. Als je bij aankomst gewoon het pad volgt, is er niks aan de hand.”
Worden er ook wel eens dingen gestolen of vernield op het bouwterrein?
“Helaas wel. Kort geleden is de GPS-installatie uit een machine gestolen. Zo’n machine kan dan pas weer gebruikt worden wanneer die apparatuur is vervangen en opnieuw is ingesteld. Dat kost tijd én duizenden euro’s.”
Wat zouden omwonenden kunnen doen tegen ongewenste mensen op het bouwterrein?
“Het zou fijn zijn als aanwonenden en voorbijgangers mensen erop aanspreken wanneer ze zich op het bouwterrein bevinden. Of ons even waarschuwen.”
Voor een melding kan het projectkantoor gebeld worden: Telefoon: 0299 - 22 45 10. Bij calamiteiten kan er 24 uur per dag, 7 dagen in de week bij ons een melding worden gedaan via telefoonnummer 0800-1430. Als dat nodig is schakelen wij de crisisbeheersingsorganisatie in. Meer informatie over het melden van calamiteiten vindt u hier.