Kort Nieuws
Werkzaamheden polder Katwoude op schema
Afgelopen december zijn we begonnen met het opspuiten van de eerste laag van de buitendijkse voorbelasting: dat is het zand dat ervoor zorgt dat de grond eronder stevig ‘inklinkt’. Dat gebeurt eerst bij de Hoek van de Noord en daarna in Katwoude, in de modules 12 en 12a. Bij die laatste werkzaamheden hebben we ook een oude asbest-cementleiding verwijderd, zodat deze het toekomstige graafwerk aan de dijk niet belemmert. Vervolgens zijn we in module 11a vanaf de Hoek van de Noord over de Jan-Hagelhoek richting strand Pieterman verder gegaan met het opspuiten van de werkbaan. Als alles volgens plan verloopt, komen we daar half augustus aan. Zodra de werkbaan sterk genoeg is, brengen we verticale drainage en steenbekleding aan. Daarna volgen nog enkele nieuwe lagen zand die we, zoals gebruikelijk, aanvoeren over het water. In augustus en september van dit jaar worden de damwanden geplaatst in de modules 12a-midden en 12a-oost. Op dat moment wordt de weg afgesloten en worden omleidingen ingesteld. Voor de bouwvak worden bewoners hierover nader geïnformeerd tijdens een informatieavond.
Wilt u op de hoogte blijven? Download dan de Markermeerdijkenapp en volg 'Polder Katwoude'.
Proef dijkvergroening afgerond
Om op de nieuwe steenbekleding van de dijk bij Uitdam straks sneller groen te laten groeien, is de afgelopen twee jaar een proef gedaan. Hierbij onderzochten we of het actief inzaaien van de openingen tussen het basalton (de betonnen dijkbekleding) eerder een groene dijk oplevert. Hiervoor zijn vakken ingezaaid op een proefvak iets ten zuiden van Uitdam. Een projectgroep met deelnemers vanuit het dorp, de provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de Alliantie Markermeerdijken heeft onder leiding van een onafhankelijk ecoloog regelmatig de vegetatie in de gaten gehouden gedurende de looptijd van deze proef.
Het blijkt dat actief inzaaien duidelijk sneller tot zichtbare vergroening leidt. Ook is onderzocht welke inzaaimethode het beste werkt, maar daarin was geen duidelijk verschil merkbaar. Inmiddels hebben de bestuurders van HHNK en de provincie Noord-Holland het voorstel van deze versnelde vergroening van de dijk in Uitdam goedgekeurd. Dat betekent dat het inzaaien wordt meegenomen bij de uitvoering van het project. Na oplevering van de dijk zal HHNK in een periode van vijf jaar de ontwikkeling van de vegetatie volgen. Zij kunnen dan over een langere periode onderzoeken of deze vergroeningsmaatregel goed werkt, onder andere in relatie tot het beheer van de dijk en de ontwikkeling van biodiversiteit.
Uitkomsten onderzoek omwonenden
Jaarlijks doet de Alliantie Markermeerdijken onderzoek onder omwonenden van de dijk. In dit onderzoek stellen wij vragen over onder andere het project, de communicatie, de ervaren hinder en het contact. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat deze digitale nieuwsbrief de belangrijkste informatiebron is. De meeste mensen die hem ontvangen (83%), vinden dat er voldoende relevante informatie in staat. 17% van de lezers mist nog bepaalde informatie. De onderzoeksresultaten van het afgelopen jaar vindt u hier.
Werkzaamheden module 15 op volle toeren
De werkzaamheden in het zuidelijk deel van module 15, bij Kinselmeer, draaien op volle toeren. Dit loopt van dijkpaal 121.7 tot 147.5. Op dit moment wordt er voorbelasting afgegraven en klei aangevoerd. Ook zijn we bezig een teenschot aan te brengen: dat is een houten beschotting aan de teen van de dijk – een soort stutwand waartegen de dijk verder wordt opgebouwd. We lopen hierbij mooi op schema. We hebben, zoals gepland, wel het hele komende jaar nodig. In december zullen we tenslotte inrichtingselementen plaatsen, zoals bankjes, trappen en vuilnisbakken.
Meer weten over de vorderingen in module 15? Scan de QR-code hieronder en download de Markermeerdijkenapp en volg ‘Module 15, Uitdammerdijk’.
Scan de QR-code met de camera van uw smartphone of tablet of ga naar de Google Play Store of Apple App Store en zoek op Markermeerdijken.