Projectupdate
Weer een gedeelte waterveilig
Tweede deel Hoorns stadsstrand officieel open
Veel inwoners keken er al reikhalzend naar uit en op 26 april jl. was het dan zover. Nadat vorig jaar op 1 juli het eerste gedeelte van het Hoornse stadsstrand openging, werd nu het tweede gedeelte opengesteld – hoewel de inrichting nog niet helemáál klaar is. “Er komt nog veel moois.”
Sporten, fietsen, spelen, zonnen, zwemmen: met alles wat je er kunt doen, zou je bijna vergeten dat het stadsstrand er nooit was geweest als dit gedeelte van de Westfriese Omringdijk niet in 2006 was afgekeurd. Ben Castricum is projectleider Stadsstrand bij de Alliantie Markermeerdijken. “In 2010 zijn we – toen nog met het waterschap - gaan kijken hoe we de dijk op die plek zouden kunnen versterken”, vertelt hij. “Als we hem zouden verhogen en verbreden, zou dat veel impact op de omgeving en het karakter van de dijk hebben gehad. Bovendien is de dijk een provinciaal monument, dus daar wil je natuurlijk zo min mogelijk aan sleutelen. Na een brainstorm met allerlei slimme mensen werd het idee geboren voor een oeverdijk, dus een versterking à la de Noordzeekust. Met dat plan zijn we naar de gemeente Hoorn gegaan. Die stonden er meteen voor open.”
Hans:
“We vonden het zonde om te wachten tot alles helemaal af is”
Kans benut
Hans Manten, projectmanager Stadsstrand bij de gemeente Hoorn, legt uit waarom dat zo was. “Een van de strategische doelstellingen van Hoorn is om te groeien en daarbij aantrekkelijk te zijn en te blijven”, vertelt hij. “Als je meer mensen in je stad wilt laten wonen, moet je er wel voor blijven zorgen dat al die mensen voldoende ruimte houden om te recreëren. Met het vele water dat we hier hebben, was de wens voor een stadsstrand al eerder voorbijgekomen. Daar waren destijds allerlei wilde plannen voor, die óf technisch niet te realiseren óf onbetaalbaar waren. Nu kwam er ineens een kans voorbij die het mogelijk zou kunnen maken met een haalbare investering.”
Ruim op tijd
Toen vorig jaar het eerste deel van het stadsstrand openging, werd aangekondigd dat het tweede deel op 1 juni 2024 in gebruik zou worden genomen. “Dat hebben we dus ruim gehaald”, concludeert Hans. “Het is mooi dat het zelfs allemaal vlak voor de meivakantie lukte, zodat iedereen er meteen veel plezier aan kan beleven, ook al is nog niet alles helemaal af. Er komt bijvoorbeeld nog een zwemsteiger op de derde strekdam en een botensteiger in de oksel van die dam. Daar kunnen bootjes aanmeren om iemand op te halen of af te zetten. Of om wat lekkers te eten en te drinken bij het strandpaviljoen dat nog gebouwd gaat worden. Er komt dus nog veel moois aan, maar we vonden het zonde om daarop te wachten.”
Natuurgebied
Wie aan het einde van het stadsstrand bij de Galgenbocht met zijn neus naar het water staat, ziet dat er rechts een soort natuurgebied wordt aangelegd. “Dat doen we in het kader van natuurcompensatie”, verduidelijkt Ben. “Bij het versterken van 33 kilometer dijk ontkom je er niet aan dat je natuur aantast. Als organisatie ben je dan verplicht om die natuur te compenseren. Dat doen we op verschillende plekken, maar vooral op deze locatie. Daarvoor zijn kosten noch moeite gespaard en hebben we samengewerkt met ecologen en andere natuurexperts.” “Het wordt echt heel mooi”, vindt Hans. “Maar ik moet zeggen dat bij de hele dijkversterking veel aandacht is voor de natuur. Er is bijvoorbeeld een paaigebied voor visjes aangelegd en er zijn ringslangverblijven gemaakt. Ook wordt op veel plekken gewerkt met bloemrijke kruidenmengsels bij het inzaaien van de dijk.”
Ben:
“Het predicaat ‘waterveilig’ konden we vorig jaar al afgeven”
Waterveilig
Terug naar de aanleiding van al dat moois: waterveiligheid. “Het predicaat ‘waterveilig’ konden we vorig jaar al afgeven voor dit gedeelte”, vertelt Ben. “Vanaf dat moment heeft de oeverdijk de belangrijkste beschermingsfunctie van de bestaande dijk overgenomen.” Het strand ligt echter veel lager dan de oorspronkelijke dijk. Hoe kan dit dan water beter tegenhouden? “Aan de voorkant loopt het zand heel flauw het Markermeer in”, legt Ben uit. “Daardoor breken golven vroegtijdig en lopen ze niet over de kruin – het hoogste punt – van de dijk heen. En vergeet niet: de oorspronkelijke dijk maakt ook nog steeds deel uit van het versterkingssysteem. Hij heeft alleen een andere functie gekregen.” “Dat vind ik dus zo mooi”, reageert Hans. “Dat een destijds innovatieve dijk die honderden jaren dienst heeft gedaan naast een toonbeeld van huidige innovatie ligt en dat ze samen zorgen voor de waterveiligheid van de inwoners. Hoe supergaaf is dat?”