DE KAPITEIN VAN HET MARKERMEER
Eerste van vijf dijkplaatsen bijna klaar
Wanneer ik tussen Warder en Hoorn langs de kust vaar, is het interessant om te zien hoe de kustlijn geleidelijk een beetje verandert. Zo zie ik ter hoogte van Etersheim al een tijdje een soort uitstulping van steen en zand, waarop van alles gebeurt. Bij toeval sprak ik projectleider Céline IJsseldijk van de Alliantie Markermeerdijken. Zij kon me er meer over vertellen.
Wat is dat precies, die uitbouw uit de dijk bij Etersheim?
“We zijn bezig met de bouw van een dijkplaats. Als het goed is, wordt deze eind dit jaar opgeleverd.”
Een dijkplaats? Wat is dat precies?
“Daarvoor moet ik bij het begin beginnen. Wist je dat de Markermeerdijken officieel een provinciaal monument zijn? De versterking van de dijk zou je dus kunnen zien als een ‘aantasting’ van dat monument. Daarom heeft de provincie als voorwaarde voor de werkzaamheden gesteld dat er op vijf plaatsen langs de dijk speciale plekken komen die de voorbijganger het verhaal vertellen van de geschiedenis van de dijk en de omringende natuur.”
Als je het zo vlak bij Etersheim over geschiedenis hebt, gaat het vast ook over het verdronken dorp?
“Zeker! De trappen op de dijk en aan het einde van de dijkplaats vormen de toegang tot het water en ‘de schat van Etersheim’: het verdronken dorp, inderdaad. Het ontwerp is een samenwerking tussen architecten van de Alliantie en de Provincie. Een aantal inwoners heeft actief meegedacht. Het was hun idee om ook een binnendijkse trap van de kruin van de dijk naar de dijkplaats aan te leggen, bijvoorbeeld. En er komt een inscriptie in de stalen rand aan de strandzijde van de dijkplaats “Onder bruisende golven bedolven…”
Ah! Zoals in dat liedje? ‘Mensen hier kennen het oude geheim - de schat van Etersheim’?
“Ja! Wat goed dat je dat kent. Dat is gebaseerd op het verhaal waarin ene Dirk Smit aan het begin van de Opstand, in 1572, een goudschat zou hebben verborgen om te voorkomen dat deze ‘in Spaanschen handen’ viel.”
Dus straks kun je hier zo de trap af, het water in, op zoek naar de schat?
“Haha, nou, de kans dat die schat daar nog ligt is klein. Maar je kan wel via de trap naar het zandstrandje. Het was een uitdrukkelijke wens van de bewoners dat ‘de pruthoek’, zoals het hier genoemd wordt, behouden zou blijven.”
Er ligt nu nog een hoop zand om het bouwwerk van de dijkplaats. Blijft dat zo?
“Nee, dat is de zogenoemde werkbaan. Die gaat weg na afronding van het werk. De dijkplaats loopt dan tien meter het water in.”
Ergens eind dit jaar dus? En er komen nog vier andere dijkplaatsen, begrijp ik dat goed?
“Dat klopt, drie in polder Zeevang en nog een in Kinselmeer. Daar hebben we al eerder in de nieuwsbrief over bericht. Wij denken dat het erg mooi gaat worden. De dijkplaatsen vormen straks samen een eerbetoon aan het monument Markermeerdijken. En zeg nou zelf: de dijk die ervoor zorgt dat wij droge voeten houden, is toch een uitgebreid eerbetoon waard?”