Kort nieuws
Start herstel Hoeckelingsdam
In augustus zijn we gestart met het herstellen van de Hoeckelingsdam. De afgelopen jaren is de waterbodem ingeklonken, waardoor de dam zakte en nu deels onder water staat. Door de Hoeckelingsdam te herstellen en met een zandpakket te verstevigen, neemt het leefgebied van de vogels weer toe, met name voor de visdief en de zwarte stern.
Via een tijdelijke aansluiting van de Uitdammerdijk naar de Hoeckelingsdam voeren we zand aan voor de werkzaamheden. Deze duren naar verwachting tot april 2025. Daarna verwijderen we ook de aansluiting van de dijk naar de dam.
Meekoppelkans
Bij het herstellen van de Hoeckelingsdam maken we werk met werk: de uitvoerders van de dijkversterking werken aan de dam en materiaal dat voor de dijk niet meer nodig is, zoals zand in dit geval, wordt hergebruikt voor de dam. De meekoppelkans voeren we uit in opdracht van Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap.
Luwtedam
De Hoeckelingsdam is een zogenaamde luwtedam in het IJmeer. De dam is ongeveer 1,6 kilometer lang en ligt tussen het Vuurtoreneiland en de Uitdammerdijk. De dam omsluit de Kinselbaai, samen met Polder IJdoorn en de Uitdammerdijk. Het herstellen van de dam is belangrijk om ervoor te zorgen dat broed-, foerageer- en rustplaatsen voor vogels in het Markermeergebied behouden blijven.
Afronding versterking Etersheimerbraak
In module 5, bij Etersheimerbraak, is de laatste fase van de dijkversterking gestart. Op dit moment leggen we het fietspad aan en zaaien we de dijk in met een graszaadmengsel. De aansluiting tussen de Oosterkoog en de dijkplaats wordt gerealiseerd en we hebben een watergang aangelegd. Ook gaan we een gedeelte van het land inzaaien. De materiaalopslag wordt opgeruimd en in oorspronkelijke staat gebracht. De komende periode gaan we de wegen asfalteren. Bewoners worden daar uiteraard tijdig over geïnformeerd. In 2025 zal de laatste laag asfalt op het fietspad worden aangebracht.
Laatste werkzaamheden Warder en Heintjesbraak
Ook bij module 6 zijn we inmiddels aan het afronden. In de week van 16 oktober wordt de nieuwe weg geasfalteerd en de steenbekleding aan de buitenkant van de dijk aangebracht. Ook maken we het fietspad af en zaaien we de dijk in. Ter hoogte van IJsselmeerdijk 16 maken we een tijdelijke extra dijkovergang om het zand dat uit de versterking komt buitendijks op te slaan.
Werkbaan tot eind 2025
De buitendijkse werkbaan van zand blijft zeker nog tot eind 2025 liggen om de profilering (de laatste lagen) van de dijk af te kunnen maken. Ook zijn de werkbanen nodig om zand over te kunnen vervoeren naar andere modules.
Zwembad Warder
Bij het zwembad hebben we fietsnietjes en een invalideparkeerplaats gemaakt.
Beeld Veenus terug op de dijk
Op 4 oktober, een prachtige herfstdag, werd Veenus herplaatst: het bronzen beeld van een meisje met te grote laarzen aan. Het beeld stond vanaf 2021 op de dijk, ter hoogte van de molen bij De Breek in Etersheim. Omdat de dijk hier een stuk moest opschuiven in de richting van het water, moest het meisje er tijdelijk af. De Alliantie heeft speciaal voor het beeld een stuk oude dijk laten staan om als sokkel te dienen. Ze kijkt nu vanaf deze plek uit over de nieuwe dijk naar het Markermeer.
Blijvende herinnering
In opdracht van de gemeente Edam-Volendam, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de dorpsraden en de Alliantie Markermeerdijken creëerde kunstenaar Rob Cerneus het bronzen beeld als blijvende herinnering aan de dijkversterking en het leven met water en al zijn grillen. Veenus staat symbool voor de (historische) verbinding tussen de bewoners van het ingepolderde land, de dijk en de voormalige Zuiderzee, het Markermeer.
Lees hier hoe de eerste plaatsing in 2021 is gegaan!
Uitdammerdijk krijgt vorm
Na een lange tijd laag voor laag zand op de dijk aangebracht te hebben (voorbelasting, heet dat) krijgt de Uitdammerdijk nu haar uiteindelijke vorm en wordt bekleed met een betonnen dijkbekleding: basalton.
De weg tussen Uitdam en Durgerdam is lange tijd afgesloten geweest voor verkeer. Er ligt nu een tijdelijke weg die eind dit jaar wordt opengesteld. Dan kunnen auto's, fietsers en wandelaars weer gebruik maken van deze doorgaande route. Op een later moment gaat de weg wel weer voor een korte periode dicht. Als de dijk afgewerkt is, komt er een fiets- en wandelpad op te liggen en wordt de definitieve weg afgemaakt. Naar verwachting is de versterking van de hele Uitdammerdijk eind 2026 klaar.
Scan de QR-code met de camera van uw smartphone of tablet of ga naar de Google Play Store of Apple App Store en zoek op Markermeerdijken.