OMGEVINGSMANAGER DOEDE BOOMSMA
"Kritische vragen maken ons werk beter”
Sinds 2020 is Doede Boomsma omgevingsmanager in polder Katwoude, waar binnenkort de laatste modules van de dijkversterking van start gaan. Dankzij wat ‘Eén polder, één project’ is gaan heten, kan ook het werk aan de pas later afgekeurde dijkdelen daar meteen in de uitvoering worden meegenomen.
Doede woont in een dorpje tussen Tiel en Nijmegen, vertelt hij. “Tussen de rivieren, in het land van Maas en Waal.” Je zou dus kunnen zeggen dat water in zijn leven een constante factor is. Gemiddeld twee keer per week reist de omgevingsmanager vanuit Gelderland naar het projectkantoor van de Alliantie Markermeerdijken in Katwoude. De overige twee dagen van zijn vierdaagse werkweek werkt hij zo vaak mogelijk vanuit huis.
Open met mensen omgaan
Dat Doede graag in polder Katwoude aan de slag wilde, kwam vooral doordat hij meer ervaring wilde opdoen in wat in vaktermen ‘stakeholdermanagement’ heet. Een omgevingsmanager, legt hij uit, houdt namelijk contact met de mensen die op wat voor manier dan ook met de dijkversterking te maken krijgen. Maar hij zorgt er ook voor dat de aannemer op tijd aan de slag kan doordat kabels en leidingen zijn verlegd, vergunningen zijn verleend en er geen broedende vogels in het werkgebied zitten.
Doede: “Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, aanvullend op de meer technische kant van het vak. Mensen die hier wonen en werken krijgen te maken met werkzaamheden waar ze niet zelf om hebben gevraagd. Iedereen heeft daarin eigen belangen en een eigen tempo. Daar moet je zo open en respectvol mogelijk mee omgaan.”
Eén polder, één project
Om die reden is de aanpak in polder Katwoude extra bijzonder. De te verwachten overlast door de dijkversterking is aanzienlijk beperkt door wat ‘Eén polder, één project’ is gaan heten. Doede legt uit wat dat betekent: “Al het werk aan de dijk is onderverdeeld in modules. In polder Katwoude liggen de modules 11, 11a, 12 en 12a. Dat is vanaf het projectkantoor van de Alliantie tot aan Volendam. Toen de versterkingswerkzaamheden begonnen, waren de ‘a-tjes’, de tussenliggende dijkvakken, nog niet afgekeurd. Dat gebeurde toen de plannen voor de modules 11 en 12 al een heel eind gevorderd waren.”
“Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, aanvullend op de meer technische kant van het vak.”
Om te voorkomen dat de bewoners van de polder eerst hinder zouden ondervinden van dijkversterkingswerkzaamheden aan de noord- en zuidzijde, en vervolgens van de tussenliggende modules, werd alles op alles gezet om er één project van te maken. “Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voerde de voorbereidingen versneld uit en de Alliantie schoof het al ingeplande werk in de polder negen maanden naar achteren”, vertelt Doede. “Daardoor kan alles nu in een zo compact mogelijk tijdsbestek worden uitgevoerd.”
Het grote voordeel daarvan? “Zo kun je veel efficiënter werken en hoef je niet twee keer in de polder aan de slag”, antwoordt Doede resoluut. Een keerzijde brengen de later ingelaste werkzaamheden echter ook mee: “In Katwoude moet op drie plaatsen een damwand worden ingetrild. Dat leidt tot meer overlast en extra wegafsluitingen, bij elkaar opgeteld van zes tot zeven weken.” Verbeterpunten Het ‘meenemen’ van de inwoners hoort tot Doedes takenpakket. “Het hoogheemraadschap had, voordat module 11a en 12a aan het Markermeerdijkenproject werden toegevoegd, al een aantal informatiebijeenkomsten en participatierondes gehad. Het is belangrijk dat je duidelijk en eerlijk bent en de bewoners de kans geeft om mee te denken. Toen we in maart de eerste uitgewerkte ontwerpen presenteerden, kregen we van hen een aantal verbeterpunten mee die in het definitieve ontwerp zijn verwerkt. Dat de huizen en bedrijven tijdens de werkzaamheden altijd minstens vanaf één kant bereikbaar moeten zijn, bijvoorbeeld.” Natuurlijk kwamen er kritische vragen, erkent Doede. “Dat is alleen maar mooi. Daarmee zorg je dat de uitvoering straks beter verloopt. Ik probeer alles zo goed mogelijk uit te leggen, maar ook helder te zijn over wat nu eenmaal moet gebeuren. Het gaat tenslotte om de veiligheid.” Echte weerstand heeft Doede eigenlijk niet gevoeld. “Ik ben tamelijk openhartig en durf me kwetsbaar op te stellen. Soms vraag ik, als er een lastige kwestie wordt aangestipt: ‘Hoe denken júllie dan dat het moet?’ En dan ben ik even stil. Dan komen er soms suggesties die ik dan weer meeneem naar het ontwerpteam. Door goed naar elkaar te luisteren kom je tot het beste resultaat.”
Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden in polder Katwoude? Doede houdt elke dinsdag van 13.00 tot 14.00 inloopspreekuur in het projectkantoor. Bellen of mailen kan ook, tijdens kantooruren via 0299-224510 of contact@markermeerdijken.nl. Ook plaatst de omgevingsmanager regelmatig updates in de Markermeerdijkenapp. Download hem hieronder.