PLANNER JASPER DE GROOT
“Er is een verschil tussen balkentrekkers en planners”
In onze vorige nieuwsbrief vertelde omgevingsmanager Doede Boomsma over de dijkversterkingswerkzaamheden in polder Katwoude. Daar werd vorig jaar duidelijk dat twee dijkvakken, die eerst waren goedgekeurd, toch ook versterkt moesten worden. Om de omgeving niet twee keer met overlast op te zadelen, werd de planning omgebouwd tot één doorlopend project voor alle vier de modules in de polder. Wat daar allemaal bij komt kijken vertelt planner Jasper de Groot.
“Ik ben niet alleen planner, hoor, ook werkvoorbereider”, steekt Jasper van wal. “Dat betekent dat ik ook uitvoeringstekeningen maak, bijvoorbeeld, en me bezighoud met het financiële plaatje.” Dat is bij dezen genoteerd. Maar dat doet niks af aan het feit dat Jasper de planning van de twee nieuwe modules moest samenvoegen met de twee die al waren ingepland.
“Dat was wel heel speciaal”, geeft hij toe. Hij legt uit hoe het maken van een planning doorgaans in zijn werk gaat. “We maken een planning per module, per fase. Dat laatste wil zeggen: voor de aanlegfase en voor de afbouwfase. Om te beginnen stellen we een planning op zoals die voor ons het beste zou uitkomen. Daarna gaan we kijken welke beperkingen er zijn en proberen we zo gezamenlijk tot een werkbare planning te komen.”
Natuurbeschermingsregels
Voor werkzaamheden in of bij de natuur bestaan namelijk verschillende regels. Zo zijn er bouwbeperkingen tijdens het broedseizoen (van half maart tot eind juni) en het zogenoemde Gouwzeeseizoen (van begin oktober tot eind november), wanneer zwanen, kuifeenden en andere vogels komen uitrusten op het water tussen Monnikendam en Marken. De steenbekleding van de dijk moet tussen oktober en maart met rust gelaten worden, omdat er dan ringslangen tussen de stenen overwinteren.
“Dat maakt het best uitdagend”, zegt Jasper. “Zeker nu er in de polder veel extra werkzaamheden bij komen waarvoor in principe maar een jaar extra tijd is. We willen natuurlijk zo efficiënt mogelijk plannen, maar soms duren dingen door onvoorziene omstandigheden langer dan de tijd die ervoor is ingepland.” Toch heeft hij als planner wel wat troeven in handen: “Soms helpt het om een andere werkvolgorde aan te houden. Met meerdere machines werken of dagelijks langer doorwerken, zover de vergunning toelaat, kan ook een optie zijn.”
“Het leuke van zo’n langlopend project is dat je je collega’s goed leert kennen”
Balkentrekkers
Het belangrijkste, vindt Jasper, is dat je goed met alle betrokkenen – waaronder ook omwonenden en ondernemers die in de buurt zijn gevestigd – in gesprek gaat over wat mogelijk is en wat niet. “Daarin zit het verschil tussen balkentrekkers en planners”, zegt hij. “Balkentrekkers maken gekleurde strepen in een schema, om te laten zien wat wanneer moet gebeuren. Planners voelen goed aan wat belangrijk is en wat minder prioriteit heeft.”
Zo heeft hij de planning voor polder Katwoude ook tot stand helpen brengen. “De planning voor de aanlegfase is nu af; de komende tijd gaan we aan de slag met de planning van de opleverfase. In december starten de werkzaamheden met het opspuiten van zand, daarna staat de steenbekleding van de werkbaan gepland. Dat is ook wel weer heel spannend, want in de uitvoering lopen dingen natuurlijk soms anders dan voorzien. Een deel van de stenen komt bijvoorbeeld uit de oorspronkelijke dijk. Die mogen daar pas in april verwijderd worden vanwege overwinterende ringslangen. Als dat niet goed aansluit, moet je je planning daar weer op aanpassen. En voor cruciale onderdelen moet je ook altijd een plan B klaar hebben.”
Samen met collega’s
Gelukkig kan Jasper altijd terugvallen op zijn collega’s, zegt hij. “Je maakt een planning altijd samen met je team. Eens in de vier, vijf weken print ik een nieuwe versie en die spreek ik dan door met alle betrokkenen: lopen we op schema, moeten er zaken aangepast? Of, als het echt niet anders kan: moeten we de doorlooptijd aanpassen? Maar dat is natuurlijk echt een laatste redmiddel.”
De werkzaamheden in polder Katwoude startten begin december; in 2026 moeten de laatste dijkvakken klaar zijn. “Het leuke van zo’n langlopend project”, vindt Jasper, “is dat je je collega’s goed leert kennen.” Met twee van hen, Kevin en Gerrit, deelt hij een Europarcs huisje in Uitdam. “Dat geeft echt een speciale band. We werken samen, we eten meestal samen en we sporten samen.” Dat doet hij een stuk liever dan iedere dag anderhalf tot twee uur in de file staan op de terugweg naar zijn woonplaats, Ammerstol, bij Schoonhoven. “Ik heb nog geen gezin en mijn vriendin woont in Kortenhoef, dat is hier een half uurtje rijden vandaan. Maar daar sta ik niet elke dag op de stoep hoor, dan wordt ze gek van me. Zoiets moet je een beetje plannen.”