Uitvoerder Barry Koolhaas:
“Het is elke dag een beetje puzzelen”
Sinds eind vorig jaar is Barry Koolhaas uitvoerder voor deelgebied Midden, tussen Schardam en Edam. Die taken deelt hij met een collega. “Vooral in het begin is dat natuurlijk even zoeken”, vertelt hij. Maar inmiddels hebben ze hun draai wel gevonden. Barry vertelt over zijn nieuwe rol, die eigenlijk niet zo nieuw is.
“Ik ben al vaker werkzaam geweest in de uitvoering”, begint Barry. “Maar twee jaar geleden zat ik in de afronding van een deeltijdstudie Civiele techniek; toen ben ik tijdelijk overgestapt naar de rol van werkvoorbereider. Dan zijn je dagen iets voorspelbaarder en heb je iets meer regelmaat in je werktijden.”
Zijn studie was nog maar net afgerond, of Barry kreeg het onverwachte verzoek om het werk van uitvoerder weer op te pakken. “Als uitvoerder ben je de spil tussen buiten en binnen”, vertelt hij. “Een werkvoorbereider zit vaker op kantoor of in de keet; nu ben ik meer samen met de jongens buiten bezig. Je ziet wat je maakt, je krijgt er meer gevoel bij. Dat vind ik er heel leuk aan. Het voelt een beetje alsof je zo’n dijk zelf gemaakt hebt; als je er later langs rijdt, heb je er een goed verhaal bij.”
Het wordt weer wat drukker
De rol van uitvoerder is vooral aansturend en coördinerend. “De planning wordt gemaakt door de werkvoorbereider; de uitvoerder zorgt ervoor dat die planning ook echt gehaald wordt. Het is mijn taak om te zorgen dat iedere dag de juiste vrachtauto’s, machines en materialen aanwezig zijn. En het juiste vakpersoneel, natuurlijk. Zij maken tenslotte het werk. Soms zijn we met vijf man, soms met vijftien. Nu we richting het mooie weer gaan, kunnen we het werk makkelijker uitvoeren en wordt het weer wat drukker.”
Elke werkdag drinkt Barry koffie met de mannen in de keet in Warder. “Meestal is iedereen tussen 6.00 en 6.30 aanwezig. Dan doen we eerst gezellig een bakkie en praten we bij, en daarna nemen we de dag door en kijken we wie wat precies gaat doen. Als er vragen zijn over het werk, kunnen we die dan ook meteen bespreken.”

Puntjes op de i
Bij de dijk van Schardam tot en met Broeckgouw nadert veel werk de afrondende fase. “De komende periode krijgen we veel wegenwerk”, zegt Barry. “De dijk is steeds meer ‘af’. We zijn tijdens de laatste fase van de werkzaamheden voor de omgeving steeds zichtbaarder aan de binnenzijde van de dijk. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen de van inritten die van de nieuw aangelegde weg naar de huizen leiden en bij het aanleggen van wegen. We zetten de puntjes op de i: we plaatsen bebordingen en brengen bijvoorbeeld dijktrappen aan.”
Het contact met omwonenden ligt vooral bij de omgevingsmanager, maar in een fase als deze, wanneer er kort achter elkaar tien inritten gemaakt worden, loopt Barry liefst zelf even bij de aanwonenden langs. “Het is toch fijn voor ze om even uit te leggen wat de bedoeling is en hoe lang het werk gaat duren. Je gaat tenslotte werkzaamheden uitvoeren aan hun oprit.” Vragen over het werk beantwoordt hij altijd graag, klachten heeft hij nog niet veel gehad. “Mensen zien dat het bijna af is, en dat het steeds mooier wordt.”
Echt mooi
Extra trots is Barry op de dijkplaatsen in zijn werkgebied. “Dat zijn op zichzelf staande constructies. Ze vragen wat meer tijd en aandacht, maar we laten er echt iets mee na.” De eerste dijkplaats, bij Etersheim, wordt bijna opgeleverd en is Barry’s favoriet. “Deze dijkplaats is wat groter. Een constructie van natuursteen met een stalen dek, die zo het Markermeer in loopt. Echt mooi, vind ik.”
Wat de grootste uitdaging van zijn taak als uitvoerder is? “Zo efficiënt mogelijk werken”, antwoordt Barry beslist. “Er ligt wel een plan, maar dingen lopen altijd anders dan je denkt. Het is elke dag een beetje puzzelen. Bewoners zien een vrachtwagen soms drie keer langsrijden en dan kan het soms lijken of we maar wat doen. Maar overal zit een gedachte achter. Als wij niet goed zouden plannen, zou die vrachtwagen minstens zes keer langsrijden.”