Buitendijkse werkbaan bij Uitdam Dorp

Projectupdate

In module 14, Uitdam Dorp, is de aanleg van de buitendijkse werkbaan in volle gang. De werkstrook is al deels boven het water uitgekomen en dus goed zichtbaar. De werkbaan in module 14 brengen we volledig achter het dorp aan. Het zand opspuiten duurt tot eind juni. Vervolgens brengen we aan de buitenzijde van de werkbaan steenbekleding aan die de waterveiligheid bevordert. In september beginnen we in Uitdam aan de volgende fase van de dijkversterking: het aanbrengen van damwanden.

Werkbanen In module 6, Heintjesbraak en Warder, verloopt de aanleg van de buitendijkse werkbaan voorspoedig. De Alliantie wil ruim 90% van al het benodigde materiaal over het water aanvoeren, en zo de overlast voor de omgeving beperken. Daarvoor zijn loswallen en buitendijkse werkbanen nodig. Ook in module 7, Polder Zeevang, kun je al kilometers aan buitendijkse zandstroken zien liggen. Om het verstevigen van de ondergrond te versnellen, brengen we op de buitendijkse werkstroken verticale drainage aan. In dit artikel lees je meer over deze techniek.

Module 1 In module 1, Hoorn Binnenstad, verwijderen we stenen uit de bestaande dijk en plaatsen we stenen aan de waterzijde van de buitendijkse werkbaan. Op de oeverdijk brengen we een derde zandlaag aan. De ondergrond krijgt daarna een jaar tijd om te zetten (sterker te worden). Daarna maken we de oeverdijk af en richten we op het stuk tussen de schouwburg en de Galgenbocht, samen met de gemeente, het stadsstrand in. De regionale omroep NH Nieuws maakte onlangs een item over de aanleg van de oeverdijk in Hoorn.

Waar kan ik zwemmen?

Met de zomer in aantocht vragen bewoners en recreanten zich soms af waar ze nog kunnen zwemmen langs de Markermeerdijken. Een logische vraag, want door de dijkversterking kun je een groot aantal plekken tussen Hoorn en Amsterdam voorlopig niet het water in. Vanwege de werkzaamheden zijn deze plekken 'in de hekken gezet'. Zo willen we voorkomen dat recreanten het werkgebied betreden en er gevaarlijke situaties ontstaan.

Gelukkig blijven er ook tijdens de uitvoering nog genoeg plekken over om te zwemmen en recreƫren. Op deze kaart staan de officiƫle zwemlocaties aangegeven. Nieuw op deze kaart is het strandje op het vakantiepark in Uitdam, dat wij onlangs samen met Europarcs hebben opgeknapt. Daarnaast zijn wij (nog) niet langs de hele dijk aan het werk. De dijkversterking voeren we gefaseerd uit. Zo is het in module 9, Broeckgouw, gewoon nog mogelijk om op bepaalde plekken het water in te gaan. Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op onze website.