PAUL VERSTRAELEN COÖRDINEERT DE KABELS EN LEIDINGEN
”Je weet nooit 100% zeker wat er onder de grond ligt”
Gasleidingen, elektriciteitskabels, waterleidingen, rioleringsbuizen: ook bij een dijk ligt er van alles onder de grond. Onze werkzaamheden moeten dus goed worden afgestemd met de beheerders van deze kabels en leidingen. Dát is het werk van Paul Verstraelen en zijn collega’s.
Paul werkt bij Akson, een bureau in Waddinxveen, dat gespecialiseerd is in de ondergrond bij grote projecten. “Eerst vragen wij alle beschikbare informatie op over de kabels en leidingen in het gebied waar de Alliantie aan de slag gaat”, legt hij uit. “Belangrijke informatiebron daarvoor is het zogenaamde Graafmelding-systeem van het Kadaster. Alle beheerders horen daar hun ondergrondse objecten aan te melden, dus hier komt alles samen. Die informatie leggen we dan over het dijkontwerp heen. Dan wordt duidelijk welke maatregelen we moeten nemen en waar we naar oplossingen moeten zoeken, uiteraard in samenspraak met de beheerders. Behalve door de bril van de Alliantie proberen we ook altijd door die van de beheerder naar de werkzaamheden te kijken. Zo komen we soms tot mooie oplossingen.”
Verleggen
Een mooi voorbeeld daarvan is de situatie bij de Hoogedijk in Katwoude. “We gaan daar aan het werk in twee modules”, vertelt Paul. “Door de modules heen loopt één oude en kwetsbare koperen middenspanningskabel, die eerst aan de teen van de dijk lag. Als die kabel bij de werkzaamheden zou breken, zou een steekvlam kunnen ontstaan en zou een groot deel van de woningen langere tijd zonder stroom zitten. Dat wil je natuurlijk niet. De kabel moest dus worden verlegd. Wij hebben toen geadviseerd om dat niet per module te doen, maar in één keer. Dit om risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat vereiste wat geschuif in planningen en goed overleg, maar het is uiteindelijk allemaal prima gelukt.”
”Het vraagt soms wat gelobby om zaken voor elkaar te krijgen”
Uitdaging Het klinkt misschien eenvoudig: even een kabel verleggen. “Maar netbeheerders zitten in een energietransitie en hebben sowieso momenteel te weinig handen voor het werk dat er ligt”, weet Paul. “Dan komen wij ook nog even met een lijstje wensen voor maatregelen. Dat zorgt voor veel druk op zo’n organisatie. Soms vraagt het echt wat gelobby om zaken toch voor elkaar te krijgen, dus goede samenwerkingen koesteren we. En hoe eerder we ze bij de werkzaamheden kunnen betrekken, des te beter, natuurlijk.” Glasvezel
Hoewel het soms ‘alle hens aan dek’ is om aansluitingen te realiseren, is tot nu toe alles goed gelukt. “Bewoners hebben in ieder geval nog geen grote hinder ondervonden”, weet Paul. “Behalve in Edam. Daar kwam de internetaansluiting wat later dan gepland. Daarover gesproken: sommige bewoners verwachten dat er meteen glasvezel wordt gelegd als we ergens gaan graven. Maar daar gaat de glasvezelpartijen zelf over, dat is onze taak niet. We melden wel altijd bij ze wat onze plannen zijn, dan kunnen ze zelf bepalen of ze deze zogenaamde meekoppelkans willen benutten.” Afwisseling Paul praat met enthousiasme over zijn werk. Wat maakt dit voor hem zo leuk? “De afwisseling”, antwoordt hij meteen. “Het is techniek én inhoud, in combinatie met het sociale aspect. Bovendien: hoewel we alles zo goed mogelijk proberen voor te bereiden, weten we nooit 100% zeker wat we onder de grond tegenkomen. Sinds 20 jaar wordt alles centraal bijgehouden, maar voorheen ging dat allemaal met schetsjes op papier, die ook nog niet eens altijd werden doorgestuurd. Er is dus altijd de kans dat je iets bijzonders treft, en dat maakt het spannend.”