KORT NIEUWS

Veilig varen en zwemmen

Het mooie weer komt er weer aan. Wil je gaan zwemmen of varen in het Markermeer, besef dan dat dit momenteel niet overal zonder risico is, aangezien wij op sommige plekken aan het werk zijn. In een speciale flyer hebben we deze risico’s voor je op een rijtje gezet, evenals de plekken waar je de komende periode veilig kunt recreëren.

Klik hier voor de veiligheidskaart

Afgravingen gestart bij De Nes en Opperwoud

Sinds week 13 (de week van 28 maart) zijn we verder gegaan met de werkzaamheden bij De Nes en Opperwoud, om de dijk hoger te maken en op te schuiven. De binnenberm is inmiddels afgegraven om zand te winnen voor de zogenaamde ‘werkbaan’, waar de schepen straks hun zand kunnen lossen. Het fiets-/wandelpad op de dijk is sindsdien buiten gebruik. Fietsers worden omgeleid over Zuiderwoude, voor voetgangers is er een pendeldienst tussen de N518 en Europarcs, totdat het tijdelijke voetpad klaar is. De volgende stappen zijn het graven van een tijdelijke watergang in polder de Nes, het aanleggen van de werkbaan en het storten van zand. Dit moet daarna rusten, tot de opleverfase.

Alle damwandplanken geplaatst in Uitdam

Woensdag 6 april jl. zijn in Uitdam de laatste damwandplanken op diepte getrild. Alle 367 planken zitten nu op hun plek. Tijdens de laatste dagen van de werkzaamheden viel het weer nogal tegen. Door de stevige windstoten was het te gevaarlijk om de lange damwandplanken te hijsen. Daardoor lag het werk even stil, maar op de dinsdagochtend konden we alles weer oppakken. Eerst werden de vijftien damwandplanken aan het eind van het tracé ingetrild, daarna was het de beurt aan de laatste vier in het midden van het tracé. We gaan nu de gording en de ankers aanbrengen om de damwandconstructie te verstevigen. Daar zijn we nog tot aan de zomer mee bezig. Zie hier de reportage die NH Nieuws op 6 april jl. maakte over dit onderwerp.

Strekdammen in Hoorn in opbouw

Na een periode van relatieve rust worden op dit moment de strekdammen bij Schouwburg Het Park opgebouwd. Eerst wordt het zand weggegraven dat er eerder is aangebracht. Dit zand heeft ervoor gezorgd dat de ondergrond kon inklinken en nu op sterkte is. Als het zand is weggehaald, leggen we zinkstukken op de dam. Een zinkstuk is een soort worteldoek dat ervoor zorgt dat het zand niet kan wegzakken. Daarop komt dan een vlechtwerk/raster van wilgentakken. Als laatste plaatsen we stenen op de zinkstukken. De eerste strekdam is bijna klaar, bij de tweede strekdam zijn we net gestart met opbouwen en bij de derde strekdam zijn we gestart met afgraven.

Afsluitingen

Door de versterkingswerkzaamheden kan het voorkomen dat we een weg of een wandel- of fietspad moeten afsluiten. Hieronder staan de afsluitingen voor de komende periode, met eventuele omleidingsroutes.

  • Hoorn - Voetpad van de schouwburg tot aan Visserseiland: juni t/m september 2022.
  • De Weel / Laag-Schardammerweg - volledige afsluiting: juni t/m december 2022 en april t/m november 2023. Afhankelijk van de status en de veiligheid van de weg gaat hij tussen december 2022 en april 2023 weer open. Is de weg te slecht, dan blijft hij dicht.
  • Gemaal C. Mantel t/m t-splitsing Laag-Schardammerweg – IJsselmeerdijk: juni t/m oktober 2022.
  • Halve afzetting nabij Schardam 32: september/oktober 2022 (duurt 1 á 2 weken).
  • Halve afzetting nabij Schardam 31: september/oktober 2022 (duurt 1 á 2 weken).
  • Van de IJsselmeerdijkkruising Etersheim tot en IJsselmeerdijk 4: van maandag 4 april 2022 tot medio september 2022. Er is een omleiding voor doorgaand fiets- en autoverkeer via Warder, Oosthuizen en Etersheim.
  • Tussen de N518 en Uitdam: hier is het fiets-/voetpad opgebroken. Fietsers worden omgeleid via Zuiderwoude. Voor voetgangers wordt een pendeldienst ingezet tussen de N518 en Europarcs. Begin mei 2022 kunnen alleen de voetgangers weer over het tijdelijke pad. Fietsers pas weer in 2024.
  • Uitdammerdijk (weg tussen Uitdam en Durgerdam): sinds 1 oktober 2020 is deze afgesloten voor een periode van 2,5 jaar. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via Monnickendam over de provinciale wegen N518 en N247.