SCHOONMAAKBEDRIJF PANDSCHOON

“Af en toe een praatje maken is wel gezellig”

Je ziet het voor je: heb je net lekker de vloer in een bouwkeet glimmend gedweild, komen er twee tellen later mannen met modderlaarzen binnen. Het hoort erbij, voor Bianca Smit en haar medewerkers van schoonmaakbedrijf Pandschoon. “Maar de mannen van de Alliantie trekken netjes hun laarzen uit, hoor. Die komen op hun sokken naar binnen.”

Pandschoon is jouw eigen bedrijf, Bianca. Vertel er eens wat meer over? “Eerst werkten mijn moeder en ik samen voor een schoonmaakbedrijf. Toen dat stopte, zijn we uiteindelijk voor onszelf begonnen. Mijn moeder moest tijdelijk stoppen. Ik nam haar klanten over en nu werkt zij weer bij mij. We zijn sowieso een hecht clubje: ook mijn zus en de nicht van mijn vriend werken bij ons. Plus nog drie andere vaste medewerkers en wat oproepkrachten.”

Dat is zeker wel gezellig? “Het heeft voor- en nadelen om met je familie samen te werken. Het is soms moeilijk om nee te zeggen, bijvoorbeeld. Maar dat werkt twee kanten op. We laten elkaar niet zomaar vallen.”

Hoe kom je in de bouwwereld terecht? “Dat gaat meestal via-via. We leveren gewoon goed werk en dat praat zich rond. In een andere organisatie werkte ik al voor de heren voor wie ik nu bij de Alliantie werk. Als het goed bevalt, nemen ze je gewoon mee.”

Wat doen jullie precies voor de Alliantie? “We maken twee keer per week de bouwunits schoon in Warder, Hoorn en Uitdam. Voor veel andere bouwprojecten verzorgen we ook de lunch. Door corona konden we echter twee jaar geen lunches verzorgen, maar dat komt nu langzaamaan weer terug.”

Was de coronaperiode lastig voor jullie? “Ons werk werd intensiever. Sommige opdrachtgevers wilden dat we vijf keer per week kwamen in plaats van twee keer. We zijn dus zeker geen werk kwijtgeraakt.”

Jullie werken ook voor kantoren, groothandels, scholen… Is dat heel anders? “In de bouwketen werken we altijd als de medewerkers aanwezig zijn. Dat heeft te maken met de veiligheid. Alles wordt ’s nachts afgesloten en beveiligd. Op kantoren werken we juist wanneer er niemand is. Ook dat heeft allebei voor- en nadelen. Het is gezellig om af en toe een praatje te kunnen maken met de mensen van de Alliantie. En in zo’n kantoorpand werk je juist weer lekker door. De afwisseling maakt het werk leuk. We doen bijvoorbeeld ook een horecapand in Amsterdam. En zelfs een kerk.”

Zou je nog verder willen groeien met je bedrijf? “Zeker wel. Er is vraag zat naar echt goede schoonmakers. Maar het is moeilijk om aan medewerkers te komen. Dus als iemand dit leest en denkt ‘Dat lijkt me wel wat’: neem vooral contact op. Fulltime of parttime, iedereen is welkom.”