DE KAPITEIN VAN HET MARKERMEER
Waarom is exact plannen soms lastig?
Renie Ralduin
Vorig jaar begreep ik al van Remco den Hertog dat het een flinke puzzel is om werkzaamheden altijd exact te plannen. Ik vroeg mij af hoe dat nou komt. Daarom liep ik eens binnen bij de tijdelijke Alliantie-keet bij Hotel Spaander in Volendam, en besloot om omgevingsmanager Renie Ralduin en deelgebiedmanager René Osté hierover eens flink aan de tand te voelen.
Er zijn beroerdere plekken voor een pop-up locatie! Waarom zitten jullie hier? Renie: “Nu we met de werkzaamheden bij Volendam zijn begonnen, wilden we een plek hebben waar mensen makkelijk even kunnen binnenlopen met hun vragen.” Bijvoorbeeld over planningen? Want ik begrijp dat uit het jaarlijkse onderzoek van de Alliantie onder dijkbewoners naar voren kwam dat mensen graag precies willen weten wat er voor hun deur gaat gebeuren. En vooral ook wanneer. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Renie: “Zeker. Iets als geluidsoverlast of een wegafsluiting is vervelend, maar je ervaart het als minder hinderlijk als je het van tevoren weet en je er een beetje op kunt instellen. In Volendam gaan we bijvoorbeeld vanaf november een damwand plaatsen, een soort hulpscherm die verzakkingen tegengaat. Ik heb al van mensen gehoord dat ze die periode hun vakantie willen plannen. Dan is het fijn als je tijdig weet wanneer dat precies allemaal gaat gebeuren.” Dat snap ik! Remco vertelde me vorige keer al dat het best een dingetje is om zo’n exacte planning af te geven, omdat er altijd dingen zijn die je van tevoren niet kunt voorzien. Wat moet ik me daar dan bij voorstellen? René: “Een voorbeeld: we werken in drie deelgebieden, maar soms ook met dezelfde mensen en hetzelfde materieel. Als op één plek iets uitloopt, dan schuift het ergens anders ook op.” Kun je in zo’n geval niet gewoon meer mensen inzetten? René: “Was het maar waar! Tegenwoordig zitten vakmensen en specialisten niet op de bank te wachten tot je ze belt. Ook wij hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt.”
René Osté
En dat materieel dan? René: “De pontons, schepen, kranen en ander groot materieel zijn geen eigendom van de Alliantie Markermeerdijken. Ze worden gehuurd en gaan dus vaak van het ene project naar het andere. We proberen de inzet uiteraard zo goed mogelijk te plannen en vast te leggen, maar ook daar kan zomaar eens een dag of twee speling optreden.” Remco had het destijds ook over problemen door de droogte en lage waterstanden. Speelt dat ook mee? René: “Ja, klopt. Ook het weer kan invloed hebben. Schepen die over de rivieren materialen aanvoeren kunnen bij lage waterstanden minder zwaar worden beladen. Dan duurt het langer om alles hier te krijgen. Maar ook het natte voorjaar heeft invloed gehad, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van klei. Als deze te nat is, kan het materiaal niet verwerkt worden in de nieuwe dijk.” Toch vraag ik me af of jullie dit soort dingen niet kunnen incalculeren. René: “Tot op zekere hoogte kunnen we dat. Onze uitvoeringsteams zijn daar dan ook continu mee bezig: iets valt mee, iets valt tegen en hoe kunnen we daar zo efficiënt mogelijk mee omgaan? Kunnen we misschien andere werkzaamheden naar voren halen om uitloop te beperken? Dat proberen we dan uiteraard - vooral voor de bewoners en ondernemers, maar ook voor onszelf. Want wij zitten natuurlijk ook niet te wachten op vertragingen en de gevolgen daarvan. Maar het blijft allemaal mensenwerk en je bent dus soms afhankelijk van factoren waar je geen invloed op hebt. Daardoor is het gewoon onmogelijk om op de dag nauwkeurig te werken, ook al willen we dat nog zo graag.” Oké, helder. Hoe houden jullie hier dan contact over met bewoners? Renie: “Voor globale planningen hebben we de informatiebijeenkomsten. Komen de werkzaamheden dichterbij, dan gebruiken we de bewonersbrief. En juist omdat mensen graag de laatste stand van zaken willen weten, hebben we nu de Markermeerdijken-app. Mijn collega’s en ik werken die bij zodra er nieuws te melden is. Zo kan iedereen altijd de actuele status zien. Ik raad alle omwonenden dus aan om die te downloaden.”
Scan de QR-code met de camera van uw smartphone of tablet of ga naar de Google Play Store of Apple App Store en zoek op Markermeerdijken.