DE KAPITEIN VAN HET MARKERMEER
Is Volendam klaar voor de dijkversterking?
De voorbereidingen voor de dijkversterking bij Volendam zijn in volle gang. Binnenkort wordt voor de deur van de dijkbewoners aan het Noordeinde een damwand geplaatst. Rens de Vries, lid van de bouwklankbordgroep, vertelt me bij een goeie bak koffie hoe hij tegen de komende werkzaamheden aankijkt.
Fantastisch uitzicht hier, op zee. Dat zeggen Volendammers altijd tegen het IJsselmeer, toch, ‘de zee’? Of ben jij geen Volendammer? Ben je een Jas, zoals ze dat dan noemen? “Haha, ja ik ben een Jas, net als jij. Mijn vrouw en ik wonen hier nu een jaar of acht.” Wisten jullie toen al dat die dijkversterking eraan zat te komen? “We kregen al vrij snel buren aan de deur met de vraag of we een donatie wilden doen voor de protesten tegen de dijkversterking. Daar schrokken we wel van. Maar er waren ook buren die zeiden: ‘Ze zijn er al zó lang mee bezig, dat gaat voorlopig niet gebeuren.’” Maar nu is het toch bijna zover? “Ja, ze zijn al bezig. De lantarenpalen zijn verplaatst, de waterleiding is vernieuwd, zodat die straks niet kapot gaat tijdens de bouw. Op sommige plaatsen is de dijk gemaaid om te voorkomen dat er broedvogels zouden nestelen.” Daar wordt dus over nagedacht! Normaal maaien ze nooit zo vroeg. “Dat klopt, er wordt een hoop gedaan in de voorbereiding. Begin april was er nog een informatiebijeenkomst, die was druk bezocht.” Hoe was de sfeer daar? “Mensen waren vooral bang voor schade aan hun huizen. Er was iemand van het schade-expertisebureau die vertelde dat alles goed in de gaten gehouden zou worden en dat eventuele schade wordt onderzocht. Als deze te herleiden is naar de werkzaamheden van de Alliantie wordt die vergoed. Maar Volendammers zijn niet zo makkelijk. Die man kreeg te horen: ‘Ik woon hier, jij niet.’”
De kapitein met Rens de Vries.
Dus de angst voor schade is de grootste zorg? “Dat, en de vraag: is het wel echt nodig? We hebben al lang geen wateroverlast meer gehad. Maar ik ga ervanuit dat, als er gezegd wordt dat de dijk niet stevig genoeg is, dat dan wel zo zal zijn.” Werd er ook gevraagd naar de damwand die ze langs de dijk gaan plaatsen? “Ja, vooral of die niet in de grond gedrukt kon worden in plaats van ingetrild. Soms komt hier een heftruck over de dijk rijden, dan staat alles binnen te trillen. Maar het kan technisch blijkbaar niet anders. Er zijn ook proeftrillingen gedaan, een stukje verderop, dan kon je komen kijken.” En hoe voelde dat? Als geklop, als gedreun, als het trillen van je telefoon? “Ja, als trillen, je voelt het duidelijk. In de periode dat ze de damwand plaatsen, zijn er voor dijkbewoners huisjes beschikbaar en wordt de weg afgesloten in verband met risico’s. Stel dat zo’n plaat uit de kraan valt, bijvoorbeeld.” Hoe lang word je dan geacht in die huisjes te zitten? “Naar schatting ongeveer een of twee weken en alleen overdag op werkdagen. ’s Avonds kun je kijken of alles goed gaat. Zo niet, dan kun je meteen bellen. In het weekend wordt er niet gewerkt” In Uitdam is ook al zo’n damwand geplaatst. Weet je hoe dat daar is gegaan? “Ja, daar ben ik heen geweest en ik heb met bewoners gesproken. Soms was er een deur gaan knellen of waren er scheuren bijgekomen. Dat werd snel gerepareerd.” Hoe weten ze dan dat het nieuwe scheuren zijn? “Vooraf zijn er heel veel foto’s gemaakt. Dat gebeurt hier ook. Een onafhankelijke inspecteur komt huis aan huis kijken naar de staat van de woning en overal komt meetapparatuur te hangen.” Het valt me op dat je er heel rustig onder bent. “Nou, eerlijk gezegd hebben we eerst wel even overwogen om weer weg te gaan, toen we hoorden wat de plannen waren. Niet alleen het plaatsen van zo’n damwand is ingrijpend, je krijgt ook drie jaar bouwhekken voor de deur. Maar de huizenmarkt is natuurlijk niet gunstig. Dus toen ben ik maar in de klankbordgroep gegaan. Dan hoor je precies wat er allemaal gaat gebeuren.” Heeft dat je gerustgesteld? “Ja, uiteindelijk wel. Als ik dan hoor dat er ook nog tot drie jaar na de werkzaamheden wordt nagemeten, dan geeft dat wel vertrouwen.” Geldt dat ook voor je buren? “Tijdens de informatiebijeenkomst nmerkte ik dat er nog veel argwaan is. Maar dat komt vooral door onwetendheid. Er is volop informatie, maar mensen lezen hier alleen de NIVO, lijkt het, de lokale krant. En daarin lees je nooit wat over de dijkversterking.” Ik zag voorbeelden van hoe het hier gaat worden. De dijk wordt verbreed, hè? “De kruin wordt 10 meter breder door middel van een grasstrook. Daaraan komt een talud van 20 meter. Dat is best veel, maar anders moest de dijk de hoogte in. De gemeente heeft het voornemen om de dijk opnieuw te bestraten en van die mooie ouderwetse lantarenpalen te plaatsen. Het zal gerust wel wat worden.”