DELTACUBES

Op afstand de bodem meten

De bodem in ons deel van het land is vaak drassig en zacht. Om daarop te kunnen bouwen, moet de ondergrond eerst stevig aangedrukt worden door flinke lagen zand aan te brengen. Het kan zomaar twee tot drie jaar duren voordat de ondergrond stabiel genoeg is om er een nieuwe dijk op aan te leggen. Maar hoe weet je nu wanneer dit zover is? Camiel Duijts van de startup DeltaIoT, legt het uit.

“Om te meten of een ondergrond nog verzakt of dat het ‘maaiveld’ stabiel genoeg is om op te bouwen, gebruiken we zogenoemde zakbaken. Met het maaiveld bedoelen we het grondoppervlak waar we met onze schoenen op staan. En die zakbaken, dat zijn metalen buizen met een horizontale plaat aan het eind. Hierop wordt een flink zandpakket gestort.

Landmeters lezen met behulp van deze baken af hoeveel de ondergrond nog aan het zakken is; specialisten van uitvoerders Boskalis en KWS bepalen uiteindelijk wanneer het maaiveld stabiel is. Het meten van deze baken gebeurt op de meeste locaties iedere week. Daar wilden uitvoerders Boskalis en KWS graag van af.”

Hoezo dat? Werkte het niet goed? “Jawel, maar het handmatig meten is erg arbeidsintensief. Je moet je voorstellen dat er ongeveer 1250 van die palen staan, verspreid over de 33 kilometer lengte van het projectgebied. Het is voor een landmeter een fikse klus om die wekelijks allemaal na te lopen, ook tijdens de bouwvak… ”

En DeltaIoT heeft daar een oplossing voor gevonden? Hoe spreek je die bedrijfsnaam trouwens uit? “Delta- I.O.T. De afkorting staat voor Internet of Things. Dat gaat over digitale meetapparatuur in bijvoorbeeld koelkasten of thermostaten. Daardoor krijg je een appje als de melk op is, of zet je op afstand de verwarming vast aan als je onderweg naar huis bent. Wij hebben dit principe ook toegepast bij de ontwikkeling van de DeltaCube, een zakkingssensor, speciaal voor de bouwsector. Het is een meetinstrument dat eruitziet als een soort zeshoekige halve voetbal. Deze bevestigen we op de zakbaken, waar ze de bodemdaling continu meten. De resultaten zijn op afstand uit te lezen door de aannemer. Kleine zonnepanelen op de DeltaCube zorgen voor de stroomvoorziening.”

Gebeurt dit al of zit dit er binnenkort aan te komen? “In februari 2021 zijn we gestart met vijf proefmodellen. In juli plaatsten we 50 DeltaCubes nabij de stadsschouwburg in Hoorn en een gebied ter hoogte van Warder. In december zijn er nog eens 100 DeltaCubes bijgekomen. Op dit moment zijn we bezig met de productie van nog eens 160 stuks. Een deel hiervan wordt ook ingezet op de Markermeerdijken.

De DeltaCubes dragen bij aan de algehele digitalisering en automatisering van bedrijven. Alles bij elkaar bespaart deze innovatie voor de Alliantie Markermeerdijken nu al 20 tot 40 manuren per week voor de landmeter. Dat is, in deze tijden van personeelstekort in de bouw, zeer welkom.”