PROJECTUPDATE

Wat gebeurt er zoal in 2022?

De eerste editie van deze nieuwsbrief in 2022! Wat staat er dit jaar allemaal op stapel rondom de versterking van de Markermeerdijken? We vroegen het de omgevingsmanagers van de deelgebieden. En: waar verheugen zij zich het meest op?

Klik hier voor een kaart van de deelgebieden

Lindsay Hunter,

Omgevingsmanager deelgebied noord:

“We gaan dit jaar het allereerste stukje dijk opleveren”

“In het hele deelgebied zijn al volop versterkingswerkzaamheden uitgevoerd. Op dit moment ligt het werk in rust, maar we gaan binnenkort met de inrichting beginnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beplanting, parkeerplaatsen, het trekken van kabels en leidingen, de aanleg van een fietspad en bijvoorbeeld het terugplaatsen van dijkpalen, bankjes en borden. Daardoor beginnen de definitieve vormen zich steeds duidelijker af te tekenen; echt heel tof vind ik dat. Het gebied tussen Schouwburg het Park en Visserseiland wordt eind dit jaar zelfs opgeleverd: dit stukje is het allereerste klaar in het hele versterkingsproject. Als je me vraagt wanneer wat mij betreft de vlag uit mag, dan is het op dat moment!”

Kunstwerken “Ook gaan we dit jaar een aantal zogenoemde kunstwerken opleveren. Geen kunstwerken in de zin van schilderijen of sculpturen, maar bouwwerken die we nodig hebben voor een goede waterhuishouding. In de buurt van gemaal Westerkogge gaat het daarbij om twee uitlaten, waarmee water vanuit het 'nieuwe' stukje water tussen de oude dijk en de oeverdijk kan worden geloosd naar het Markermeer. En er komt een duiker vlakbij het C. Mantel-gemaal die het water van het achterland verbindt met het Markermeer, zodat er water in en uit kan stromen. Na 2022 staan er nog meer van zulke kunstwerken op de planning.

Hoewel we dus al een heel eind op weg zijn, krijgen we het in 2022 niet overal rond.... We zijn nog wel even bezig!”

Herman van den Brink

Omgevingsmanager deelgebied midden:

“Straks zie je de dijk echt groeien”

“Komend jaar ligt het zwaartepunt van de werkzaamheden vooral tussen Schardam en Edam. Rond de zomer kunnen we daar naar verwachting beginnen met de afwerking van de dijk. De bodem is dan voldoende stabiel. Dan kan het zand eraf en de klei erop. Daar zie ik naar uit. Je ziet de dijk dan echt groeien. De opbouw van een dijkdeel zal ruim een jaar duren, omdat we ook rekening moeten houden met het weer. Vooral de afwerking met klei aan de Markermeerkant moet echt bij droog weer gebeuren. We willen niet letterlijk en figuurlijk gaan lopen modderen. Bovendien moet er gras ingezaaid worden; daar moet je goed weer voor hebben. Zichtbaarder Tijdens de opbouw komen de werkzaamheden dichterbij voor de bewoners. We worden zichtbaarder aan de binnenzijde van de dijk en mogelijk ook hoorbaarder. Materiaal van de oude dijk wordt gebruikt in de nieuwe. Deze is robuuster en ligt op veel plekken meer richting Markermeer. Ook wordt op veel trajecten een nieuwe weg langs de dijk aangelegd. Het is bijzonder om te zien hoe dit de omgeving verandert en ik ben benieuwd hoe omwonenden dit zullen ervaren. Voor eventuele vragen, klachten en complimenten kunnen ze altijd bij ons terecht. Ten noorden van Warder zijn we tot het najaar bezig met het aanbrengen van zandlagen: de zogenoemde voorbelasting. Bij Broeckgouw starten we na de bouwvak dit jaar met de werkzaamheden. Daar brengen we vooral binnendijks zand aan langs de Zeedijk in Edam.”

Ricardo Nuijens,

Omgevingsmanager deelgebied zuid:

“Komende zomer zal voor iedereen een mijlpaal zijn”

“In februari zijn we gestart met het afgraven van de kruin van de dijk in Uitdam. Eind februari plaatsen we de damwanden. Er is nog altijd angst en ongerustheid over overlast en schade aan huizen, maar wij zetten er volle bak op in dat alles veilig en zorgvuldig verloopt. Hier heb ik alle vertrouwen in. Tijdens de werkzaamheden zal de omgevingsmanager voor Uitdam, Rinse van den Ouweelen, bereikbaar zijn en goed contact blijven houden met de aanwonenden. Het intrillen van de damwanden levert overlast op, daar moet je realistisch in zijn. Daarom hebben we voor de aanwonenden geregeld dat ze tijdens de werkzaamheden overdag terecht kunnen in het dorpshuis, in een huisje op EuroParcs Poort van Amsterdam, of even verderop bij schapenhouderij Lammes Hopman. Aan de voet van de dijk hebben we een voetpad aangelegd naar het vakantiepark, zodat mensen daar altijd veilig naartoe kunnen lopen. De dijk zelf is tijdens de werkzaamheden alleen toegankelijk voor bouwverkeer en aanwonenden. Als alles volgens plan gaat, zijn rond de bouwvak de meest intensieve werkzaamheden klaar en gaan wij een rustige periode in. Ik verheug me op het moment dat we kunnen vaststellen dat alles volgens verwachting is verlopen. Dat zal voor iedereen een mijlpaal zijn. ‘Dik water’ In module 15 tussen Durgerdam en Uitdam gaan we door met het aanbrengen van zandlagen. Vooral daar is er sprake van wat wij noemen ‘dik water’: hele natte grond. Wij werken daar laagje voor laagje, om uiteindelijk een stabiele ondergrond te krijgen voor de dijkversterking. Samen met Huub Schipper, omgevingsmanager voor module 13 en 15, kijk ik uit naar de start van de werkzaamheden rond Europarcs en Polder de Nes. De voorbereidende werkzaamheden zijn bijna afgerond en binnenkort starten we met de eerste zandophogingen. In polder Katwoude vinden er dit jaar nog geen werkzaamheden plaats.”