BIODRAINS VAN COFRA

Drains op basis van natuurlijke grondstoffen

Om de aanleg van de dijkversterking te versnellen, wordt zogenoemde verticale drainage toegepast. Tot voor kort werden daarvoor drains (een soort afvoerbuizen) gebruikt van kunststof op basis van aardolie. Cofra, dochter van Alliantiepartner Boskalis, heeft nu de BioDrain ontwikkeld: een drain van organisch materiaal. Wel zo duurzaam. Wiegert Dijkkamp, manager Cofra Nederland, beantwoordt onze vragen hierover.

Leg eens uit waarom dat nodig is, die verticale drainage? “In het gebied waar de Alliantie de Markermeerdijken versterkt, is de ondergrond vergelijkbaar met een grote natte spons. Daar kun je niet zomaar op gaan bouwen, want dan krijg je te maken met verzakkingen van de ondergrond. We brengen eerst zand aan en dat gewicht drukt het water uit de bodem. Zo ontstaan de zettingen en wordt de ondergrond stevig. Om dit proces te versnellen, plaatsen we elke één à twee vierkante meter een lange, platte buis. Het water kruipt daardoor naar boven en loopt aan de oppervlakte weg, de sloot in. Dan hebben we het niet over fonteinen, hoor, dat gaat geleidelijk. Maar als we het niet zouden doen, zou de bodem niet een paar jaar moeten ‘zetten’, maar tientallen jaren. En er zouden om de paar jaar herstelwerkzaamheden gedaan moeten worden omdat de ondergrond nog niet stabiel genoeg zou zijn.”

Wat is er bijzonder aan jullie nieuwe BioDrains? “Deze worden gemaakt van grotendeels natuurlijk materiaal in plaats van kunststof op basis van aardolie. De productie heeft daardoor minder klimaatimpact. Wanneer je de drains op een composthoop zou gooien, zijn ze in ongeveer acht weken verdwenen.”

Lossen de drains dan gewoon op in de grond? “Dat niet. Daar zitten de drains te diep voor: tot zeven of soms wel vijftien meter. Op die diepte is er amper zuurstof in de bodem en dus geen bodemleven dat het materiaal zou kunnen afbreken. In de jaren zeventig, toen we begonnen met verticale drainage, gebruikten we papieren drains. Die vergingen veel te snel, doordat water en papier niet zo’n handige combinatie zijn. Het is echt een zoektocht naar het ideale materiaal. De ontwikkeling van de BioDrain kostte bijna vijf jaar. Uiteindelijk hopen we een drain te ontwikkelen die ook oplost in de bodem.”

Cofra heeft de BioDrain gepatenteerd. Mogen andere aannemers deze duurzame drain niet gebruiken? “Zeker wel! Die rollen zijn gewoon via Cofra te bestellen. Het zou mooi zijn als iedereen met dit materiaal ging werken. We willen toch van die aardolie af. We zijn er dan ook blij mee dat de Alliantie als eerste onze BioDrains heeft willen toepassen in een grootschalig dijkversterkingsproject. Hier kunnen we mooi laten zien dat duurzaamheid en veiligheid heel goed samengaan.”