BOUWSTOFFENMAN HARRY BORCHERT

“Hergebruik is een enorme puzzel”

Op zijn visitekaartje staat ‘coördinator secundaire bouwstoffen’. In de praktijk betekent dit dat Harry Borchert voor de deelgebieden Noord en Midden meedenkt over hoe de Alliantie zoveel mogelijk materiaal uit de dijk kan hergebruiken. “Dit is by far het meest complexe project dat ik ooit heb gedaan.”

”Het streven naar een zo laag mogelijke CO2 footprint zit verweven in het DNA van de Alliantie Markermeerdijken. Daarom is het bij ons een sport geworden om zoveel mogelijk klei, steen, zand en andere materialen opnieuw te gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het geeft ook minder overlast voor de bewoners. Wat je op het werk houdt, of in de buurt daarvan, hoef je tenslotte niet ver te verslepen of af te voeren. Daardoor verbruik je ook weer minder diesel.” Kansen “Bij een project van deze omvang is dat hergebruik enorm ingewikkeld. Je hebt namelijk te maken met allerlei wetten en regels ten aanzien van de kwaliteit van dit ‘hergebruikmateriaal’, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Omdat ons werk diverse gemeenten doorkruist, is dit een heel gepuzzel. Maar ik moet zeggen dat alle betrokken overheden heel goed meewerken en vooral ook meedenken. Aan de andere kant van de tafel vind ik voornamelijk gelijkgestemden die op dezelfde manier in de wedstrijd staan, op alle niveaus. De betrokken instanties graven zich niet vast in regeltjes en wetten, maar kijken vooral naar de kansen die er liggen. Wat dat betreft is dit project een voorbeeld voor heel Nederland.”

”Ik doe het juiste voor de toekomst, dat vind ik belangrijk”

PFAS “Het hergebruik is complexer geworden ten opzichte van de hoe we het vooraf hadden bedacht. Dat komt doordat geconstateerd is dat in Nederland PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen, red.) in de bodem en het water kunnen zitten. PFAS zijn tegenwoordig veel in het nieuws. Ze zitten bijvoorbeeld in anti-aanbakpannen, zonnebrandolie en in de waterafstotende laag van regenpakken. Door die producten te gebruiken, komen er heel kleine hoeveelheden van die stoffen in de natuur. Ze zitten ook in delen van de dijk die we afgraven, maar in concentraties die volgens het opgestelde handelingskader PFAS verantwoord zijn. Volgens dat handelingskader mag de grond bij Markermeerdijken dus worden hergebruikt.” Next level hobby “Ik doe dit werk nu 32 jaar en ik voel me daarbij als een vis in het water. Met de agrarische hogeschool als basis kan ik in dit werk vakgebieden als biologie, chemie, natuurkunde en civiele techniek met elkaar verbinden. En daarmee doe ik het juiste voor de toekomst, dat vind ik ook belangrijk. Het is bovendien werk dat je nooit in je eentje doet. Ik praat met en luister veel naar mensen en dat is meteen ook het leuke aan dit vak. Ik heb het gevoel dat ik met een aantal professionals een next level hobby aan het uitoefenen ben!” Zelf afsluiten “Eind januari 2020 ben ik ingestapt bij dit project, via mijn werkgever KWS Infra. Ik werk vooral vanuit mijn thuiswerkplek in Den Haag. Als ik meer dagen bij het project moet zijn, dan neem ik een hotelletje. Ook daar ga ik verantwoord mee om; ik geef liever iets meer uit, dan dat ik onnodig brandstof verbruik. Door corona kostte het allemaal wat meer moeite om alles voor elkaar te krijgen. Maar nu de zaak goed op poten staat, vind ik het ook fijn om het project straks zelf te kunnen afsluiten. Het lijkt me prachtig om over twee of drie jaar hier over de dijk te rijden en tegen mijn gezin te kunnen zeggen: ‘Kijk, hier heb ik nou aan meegewerkt!’”