INTRILLEN DAMWANDPLANKEN BIJ UITDAM

Voortvarende start

Op 28 februari jl. is begonnen met het intrillen van damwandplanken bij Uitdam. Een spannend moment voor de Alliantie Markermeerdijken, maar vooral voor de bewoners van de nabij gelegen huizen. Vooralsnog gaat alles zoals gepland, vertelt omgevingsmanager Rinse van den Ouweelen.

Aan de start van de werkzaamheden is aardig wat voorafgegaan. “Aanvankelijk wilden we de damwanden de grond in drukken: 500 meter stalen planken die ieder 1900 kilo wegen”, vertelt Rinse. “Ze moeten veertien meter de grond in en we hebben onderzocht of dat mogelijk was. Maar dat bleek niet goed te werken. We kregen de planken niet goed recht de grond in en het lukte ook niet om ze door de laatste twee meter zandlaag te drukken.” Trillen Door de damwandplanken in te trillen, zou dat allemaal wél lukken. Alleen zou dat meer geluidsoverlast geven en de bewoners vreesden voor extra schade aan hun huizen. “We zijn daarom met ze in gesprek gegaan over alle voorzorgsmaatregelen en het zorgvuldig afhandelen van eventuele schade”, vertelt Rinse. “Vooraf zijn bijvoorbeeld gedetailleerde foto’s gemaakt van alle betrokken huizen, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Ook hebben we overal meters neergezet om het trillingsniveau en mogelijke grondvervormingen zo nauwkeurig mogelijk te blijven volgen.”

”De trillingen vallen mee, dat is goed nieuws”

Stucwerk Inmiddels zijn de eerste damwandplanken de grond in gegaan. “Het gaat heel voortvarend”, laat Rinse enthousiast zien. “We zitten goed op schema, maar nog belangrijker: de trillingen vallen mee. In eerste instantie was bij de eerste bezoeken aan verschillende huizen zelfs helemaal geen schade te zien. Meteen aan het einde van de eerste dag van de werkzaamheden is een bericht rondgegaan naar de bewoners. Later hebben we een evaluatie van de eerste week rondgestuurd.” Bij een tussentijdse bouwkundige opname op een later tijdstip bleek echter dat in de huizen toch haarscheurtjes in bijvoorbeeld het stucwerk te zitten. “Heel vervelend, maar wel verwacht. Schade die veroorzaakt is door onze werkzaamheden wordt vanzelfsprekend door ons vergoed,” aldus Rinse.

Miljoen kilo Het intrillen neemt in totaal zo’n vijf tot zes weken in beslag. “Daarna zit er ongeveer een miljoen kilo staal in de dijk”, rekent Rinse voor. “Daarna brengen we nog ankers aan en de gording (dwarsbalken, red.). Dat duurt tot halverwege de zomer. Als de werkzaamheden zijn afgerond, hebben we de waterveiligheid gewaarborgd voor de 1,2 miljoen Noord-Hollanders die op, naast én achter de dijk wonen.”